Главная » 2023 » Вересень » 15 » Демократія - шлях до вільної держави
21:31
Демократія - шлях до вільної держави

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2023 року                  No 160-р «Про затвердження плану заходів до 2024 року щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021—2026 роки» запроваджено проведення «Тижня громадянського суспільства» щороку в тиждень, що включає 15 вересня - Міжнародний день демократії, який відзначається за рішенням Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Це надзвичайно важлива дата, адже більшість розвинених країн на планеті є демократичними. І наша держава ось уже кілька десятиліть рухається шляхом утвердження принципів народовладдя.

У цьому році  Тиждень громадянського суспільства  вперше відбудеться  з 11 по 17 вересня 2023 року, центральною подією якого стане 15 вересня - Міжнародний день демократії. 

15 та 16 вересня 2023 року в Костянтинівському закладі загальної середньої освіти  №16  І-ІІІ ступенів  Костянтинівської міської ради Донецької області  для здобувачів освіти 5-11 класів пройшли уроки Демократії.

         Мета: розкрити сутність поняття демократія, формувати вміння висловлювати власні судження та ставлення до ключових понять: демократія, плюралізм, безпосередня демократія, представницька демократія, визначити основні компоненти та різновиди, проаналізувати рівень свободи особистості при демократичному політичному режимі; розвивати комунікативні здібності учнів, виховувати творчі здібності та критичне мислення учнів.

           Під час онлайн уроку вчителі історії акцентували увагу на формуванні у здобувачів освіти  цінностей демократії та прав людини, розуміння механізмів взаємодії демократичної держави та громадянського суспільства.  

            Починати вивчати з дітьми громадянські права і обов’язки українців найкраще з Конституції — там викладені базові положення, які стосуються всіх суспільних сфер. Уже під час вивчення Конституції можна пояснити різницю між правами й обов’язками.

 Учні 5-7 класів подивились повчальні та інформативні мультфільми ,  які пояснили  дітям значення і переваги демократії,  старшокласники  переглянули та обговорити наступні відео:

 1.        Як зароджується громадянське суспільство? Покликання: https://youtu.be/WYcqStEVxv8  

2.         Вчимося жити в демократії Покликання https://youtu.be/CVcLlpVVHmk  

3.         «Жити в демократії»: історії для дітей, учителів та батьків. https://www.youtube.com/watch?v=DolGJpF63Pc  

https://youtu.be/k3bCpKp1bg8  

4.         Чому в Україні демократія завжди перемагає? Реальна історія з Акімом Галімовим https://youtu.be/MrCgjzsXElA

           Вчителі історії  завершили онлайн- уроки  зверненням  Президента України до учасників Копенгагенського демократичного саміту: «Демократія має бути дієвою – в усіх сенсах. Європа має бути дієвою. Якщо слова сказані, якщо вони покладені на папір і стали документами міжнародного права, вони повинні працювати. Вони повинні діяти. І коли це буде так, не виникатиме питання про те, хто ж переможе і де ця лінія фронту. Звичайно, демократія. Звичайно, Європа…», сказав - В.Зеленський.

 

Вчителька історії Ірина СТАРОДУБЦЕВА

Категория: Новини школи | Просмотров: 46 | Добавил: Irina | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]