Главная » 2023 » Жовтень » 28 » День української писемності і мови
20:37
День української писемності і мови

Традиційно  у Костянтинівському закладі загальної середньої освіти №16 27 жовтня (9 листопада) святкується День української писемності і мови. Цього дня всі шанувальники українського слова об'єднуються, щоб згадати красу і багатство рідного слова.

Мета заходів, проведених цього року, -   ознайомити учнів з історією виникнення українського письменства, із життям та діяльністю  людей, з іменами яких пов’язана поява української література;  розвивати пізнавальний інтерес учнів, кмітливість, спостережливість, творчі здібності;  виховувати любов до рідної мови, почуття поваги до історичного минулого нашої країни, почуття національної свідомості та нерозривного зв’язку зі своїми предками.

Найпотужніший захід, який об'єднав тисячі українців, у тому числі і учасників освітнього процесу Костянтинівського ЗЗСО № 16, - найбільший україномовний флешмоб — Радіодиктант національної єдності-2023. Цьогоріч радіодиктант називався "Дороги України". Авторкою тексту є поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Читав текст актор, театральний режисер, виконавець ролі Івана Довбуша у популярному фільмі "Довбуш" Олексій Гнатковський. Радіодиктант об'єднав українців зі всього світу.

Багато вчителів школи напередодні свята провели класні години або вікторини: мовна вікторина «Подорож океаном рідної мови», інтелектуально-пізнавальна гра «20 фактів про українську мову», засідання клубу «Пізнайко», весела пригода «Як гарбуз мову вивчав», інтерактивний квест «Мова-серце нації» (початкові класи), інтелектуальна гра-конкурс «Мово українська, мово солов'їна!» (6 клас), патріотична гра про Україну «Пароль: «Паляниця» (11 клас).

Учнів 5-7 класів об'єднав вебквест "Сторінками рідної мови"» https://vseosvita.ua/webquest/start/s/10657/1001-9895d762, який на платформі «Всеосвіта» створила вчителька української мови та літератури Шиманська Юлія Юріївна. Вебквест проводить дітей стежками цікавих запитань і фактів про українську мову, прищеплює та  розвиває почуття національної гордості за мову, за тих, хто передав нам у спадок цей національний скарб; виховує любов до рідної мови, бажання досконало її знати.

Учням 8-9 класів учителями Давиденко Світланою Олександрівною та Шиманською Юлією Юріївною був запропонований  марафон думок “Я розмовляю українською…” (посилання на сторінку у фейсбуці). Кожен охочий повинен був обгрунтувати свій мовний вибір, пояснити, чому перейшов на українську, розповісти про красу рідної мови.  Діти зазначали, що мова й писемність є факторами, що утворюють культуру народу, якщо українці перестануть спілкуватись рідною мовою, то це буде найважчим ударом по нації, що українські книги – це найважливіші скарби нашої культури.

Учні 10-11 класів мали змогу продемонструвати не тільки свої знання української словесності, але й показали, що йдуть у ногу з часом, володіють навичками роботи з нейромережами. Під керівництвом  вчительки української мови та літератури Бочкарьової Олени Михайлівни за допомогою штучного інтелекту вони створили ілюстрації до прочитаних романів, повістей, поезій, «намалювали» портрети улюблених персонажів. Демонструючи свою креативність і обізнаність із сучасними цифровими технологіями, старшокласники презентували свої роботи в онлайн-дайджесті на дошці Padlet "Штучний інтелект на службі в літератури" https://uk.padlet.com/bochem75/padlet-rbjgg2baamzwvv1j .

День української писемності і мови пройшов цікаво і корисно. Діти змогли проявити свої знання й творчість, долучитись до загальнонаціональних заходів, отримати позитивні емоції, відчути себе часточкою українського народу.

 

 

Учителька української мови та літератури Бочкарьова Олена Михайлівна

Категория: Новини школи | Просмотров: 36 | Добавил: Irina | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]