Главная » 2020 » Січень » 22 » Єднання заради Незалежності
14:33
Єднання заради Незалежності

22 січня 1919 року в Києві на Софійському майдані сталася визначна подія в історії нашого народу - урочисте проголошення Акту Злуки: в єдину українську соборну державу об'єдналися Українська Народна Республіка і Західно-Українська Народна Республіка. Ідея української соборності є однією з основоположних складових національної ідеї. В українській мові термін «соборний» вживається у значенні об’єднаний, неподільний, а «соборність» – як властивість, тобто об’єднаність, цілісність, неподільність. Соборність української державності означає, що Україна має свою єдину національну державу, яку створює сам народ, як вільну, суверенну, демократичну, правову і соціальну

У День Соборності головною традицією є побудова «живого ланцюга». Найперший «ланцюг» українці створили в 21 січня 1990 року. Тоді «живий ланцюг», в якому взяли участь 450 тисяч осіб, зв’язав Івано-Франківськ, Львів і Київ.
22 січня 2020 року, у День Соборності України, ми вшановуємо світлу пам’ять незліченних жертв, протягом віків принесених українським народом на вівтар незалежності, соборності, державності. За цієї нагоди в Костянтинівському закладі загальної середньої освіти I-III ступенів №16 Костянтинівської міської ради Донецької області організували ряд заходів інформаційного, просвітницького та виховного характеру. Метою заходів є формування національної свідомості школярів та виховання у них почуття патріотизму.

У закладі був проведений єдиний урок «Єднання заради Незалежності», після якого учні всіх класів брали участь у флешмобі «Ланцюг єдності», метою якого - створення «живого ланцюга» – символа духовної єдності та свободи українського народу!!! Заключним етапом свята було покладення квітів біля меморіальної дошки учасниками рою «Хортиця» з метою вшановання пам’яті тих, хто віддав життя за незалежну і соборну Україну.

Основне завдання проведених заходів - нагадати про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель, а віра, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною.

Підбиваючи підсумки, треба зазначити, що Акт Злуки - подія величезного історичного значення. Навіть залишившись тоді нереалізованим, ідеал соборності українських земель упродовж багатьох десятиліть виступав визначальним чинником національної консолідації, виявом генетичного прагнення українства до територіального й духовного єднання. Цілісність етнічної території стала фундаментальною підвалиною відродження сучасної незалежної, соборної України. Наше завдання - зберегти і примножити державотворчий потенціал ідеї соборності як запоруки нерозривності і єдності державного організму, соціально-економічного і духовно-культурного розвитку України.

Ю. С. Бурлачук

Категория: Новини школи | Просмотров: 194 | Добавил: ириска | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]