Главная » 2021 » Листопад » 9 » Мови велич та краса
12:23
Мови велич та краса

До рідного слова торкаюсь душею,

Боюсь очорнити чи зрадить його.

З цих слів наша мова, пишаємось нею.

Це музика й пісня народу мого.

 

Віктор Геращенко

 

Щороку 9-го листопада в Україні відзначається свято «День української писемності та мови». Це свято спрямовано на підтримку рідної мови, привернення уваги до проблем української мови, її вивчення, розвиток та популяризацію, і разом з тим демонстрацію її краси та багатства. Свято встановлено 9-го листопада 1997 року, коли президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в об’єднанні українського суспільства видав Указ               № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

З 08.11.2021 р. по 10.11.2021 р. у Костянтинівському ЗЗСО № 16 проходить тиждень, присвячений «Дню писемності та мови». Заходи відбуваються в онлайн форматі, проте діти вже добре навчилися працювати в цьому режимі, черпати знання і пізнавати щось нове в повному обсязі.

Мета цих заходів: поширити знання дітей про зародження української писемності, показати красу і багатства української мови, збагачувати словниковий запас учнів, пробудити в них почуття національної гідності, розвивати пам’ять, увагу, спостережливість, артистизм, зміцнювати бажання спілкуватися рідною мовою.

Початкові класи провели наступні заходи:

1-А – виховна година «Мова моя рідна, моя мова солов’їна»;

2-А – виховна година «Вслухайся в слова чарівні мови»;

2-Б – мовна вікторина «Словограй»;

3-А – виховний захід «Дзвенить струмочком рідна мова»;

4-А – година спілкування «Моя мова – калинова».

Учнів ознайомили з історією української мови від давнини до наших днів, розповіли про діяльність Кирила та Мефодія, Преподобного Нестора Літописця, появу перших книг… На своїх заходах вчителі вміло поєднали розповіді, презентації, відеоролики. Діти декламували вірші, відгадували загадки, ребуси, вікторини тощо. Також вчитель Жирнова Н.А. разом зі своїми учнями створили літературну композицію «Мови велич та краса».  Не одна дитина не залишилася байдужою. На всіх заходах здобувачі освіти виявляли зацікавленість і активність.

Багата і барвиста мова українського народу. Мова – то краса нашого життя, - наше майбутнє. Рідне слово – це невмируще джерело, з якого ми пізнаємо навколишній світ, свою родину, свій народ.

 

                                Вчитель початкових класів Наталія ЖИРНОВА

Категория: Новини школи | Просмотров: 142 | Добавил: Irina | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]