Главная » 2021 » Лютий » 25 » ПРОВІСНИЦЯ СВІТАНКІВ ГОЛУБИХ
15:38
ПРОВІСНИЦЯ СВІТАНКІВ ГОЛУБИХ

Мета:розширити знання учнів про життя Лесі Українки,викликати інтерес до читання дитячих творів письменниці виховувати любов та повагу до безсмертного імені Лесі Українки.

25 лютого 2021 року з учнями 3Акласу у шкільний бібліотеці ЗЗСО№16 відбулась бібліотечна година, присвячена 150 річчю зі дня народження Лесі Українки. Бібліотекар школи Гецман Г.І. оформила ілюстративну виставку « В її імені барви України» та розповіла дітлахам  про цю велику письменницю.

  «…25 лютого 1871 року в Новограді-Волинському в сім’ї Косачів народилася донечка, якій дали ім’я Лариса. Зовсім маленькою її кликали Лося, а у 5 років вона попросила, щоб її називали Лесею. Родина Косачів була знана волелюбними і літературними традиціями. Батько, Петро Антонович Косач людина прогресивних поглядів, юрист за освітою. Мати – відома українська письменниця Олена Пчілка, людина освічена, енергійна.  Батьки Лесі Українки багато уваги приділяли вихованню дітей (їх було шестеро), їхній гуманітарній освіті, розвивали цікавість до літератури і мистецтва, вивченню мов. Мати намагалася схилити дітей до літературної праці, самостійної творчості, перекладацької роботи. Батько передплачував різноманітні журнали, газети, багато читав дітям, намагався розширити їхній кругозір, ніколи не нав’язуючи власних поглядів. 

        Леся виділялася здібністю і старанністю. Була слухняною дитиною, розумницею і чепурушкою, а ще дуже любила співати й танцювати. Весела і жвава вона вигадувала різні забави, імпровізувала театралізовані вистави. Ще одне захоплення Лесі – народні пісні.  Серед широкого світу захоплень та всіма знаного в ній таланту до вивчення мов (Леся знала їх 9), почувала себе вільною і в стихії музики. Навіть один час вагалася, чи не присвятити цілком їй себе. А на думку сестри Ольги Леся могла б стати не тільки першокласною піаністкою, а й композитором, бо в музиці виливала всю свою душу і гра її була прекрасною. Але тяжка хвороба не дозволила дівчинці стати музикантом.

Та Леся почала писати вірші, поеми,які уславили Україну на весь світ.

      Уся творчість Лесі Українки  яскраво свідчить про те, що свобода народу нації була для неї важлива і необхідна, як і свобода особистості людського духу. Ціле життя, щоденно, вона жила й творила для майбутньої справедливої і вільної України, освітлюючи своєю творчістю і наше сьогодні. 

     Ім’я великої Лесі Українки високо підноситься на п’єдесталі величі людського духу. Її полум’яне слово цілеспрямоване в майбутнє і сьогодні стоїть на сторожі правди і свободи. »

       Підчас заходу учні оглянули  ілюстративну виставку, дізнались які твори письменниці є у бібліотеці, дивились мультфільм за казкою « Біда навчить»,

Ти йшла в безсмертя з думою про нас, 

На крилах пісні линула своєї. 

І пломеніли ружами ідеї, 

Зерно яких ще висіяв Тарас. 

Вовік преславна будеш, Українко,

Чарівна Лесю, сильна духом жінко, 

Провіснице світанків голубих. 

Крізь років плин і весен вирування, 

Крізь днів новітніх буйне квітування 

В серцях нащадків голос твій не стих. 

 

Зав. шк.бібліотекою ЗЗСО№16      Гецман Г.І.

Категория: Новини школи | Просмотров: 120 | Добавил: Irina | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]