Главная » 2023 » Травень » 22 » У жорнах репресії
10:22
У жорнах репресії

22 травня 2023 року в Костянтинівському ЗЗСО №16 було проведено  тематичні онлайн -  уроки для учнів 8-11 класів «День пам'яті жертв політичних репресій»

Мета : формувати історичну пам’ять здобувачів освіти про трагічні сторінки

історії голодомору на Україні, ознайомлювати їх з жахливим минулим нашого

народу; вчити молодь бережно ставитися до історії своєї країни, розкривати її як

білі, так і чорні сторінки; виховувати здатність кожної людини до співчуття

людському горю, вшанувати пам’ять мільйонів загублених життів співвітчизників.

Історичну довідку про жертви політичних репресій розповіла вчителька історії Стародубцева І.В. Здобувачі освіти переглянули презентацію,  фото та відеодокументи, розібрали вражаючі факти про «Великий терор» в Україні.

День пам'яті жертв політичних репресій — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня.

Його було встановлено Указом Президента України від 21 травня 2007 року № 431/2007 з метою належного вшанування пам'яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

Політичні репресії в Україні розпочалися з першої спроби встановлення радянської влади – на початку 1918 року. Дружини та чоловіки «ворогів народу» підлягали обов’язковому арешту, діти до 15 років передавались у спеціальні дитячі будинки. Найстрашнішим для України став «Великий терор»                           1937-1938 років.

Терор носив цілеспрямований, організований характер та уразив практично всі верстви української нації : інтелігенцію, військовиків, політиків, діячів церкви, культури та мистецтва, та найбільше вдарив по селянству.

       Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусове психіатричне лікування.

        Радянська влада намагалася приховати сліди своїх злочинів. Місця поховань ставали режимними об’єктами КГБ, місцевість розрівнювали бульдозерами, доступ до відповідних архівів був заборонений.

       Наслідками комуністичного терору в Україні стали знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії та денаціоналізація.

           Більшість репресованих були українцями, але жертвами терору в Україні стали також поляки, німці, євреї, представники інших національностей.

Наприкінці заходу вчителька закінчила захід такими словами : «Життя людське - найсокровенніший дар Божий, і кожне - дорожче над усі цінності земні й небесні, і кожне має зберегтися в пам’яті поколінь і нинішніх, і грядущих, бо ми люди. Ніколи не пізно... Покаятися і стати на шлях істини і любові, бо голоси мучеників, що померли насильницькою жахливою смертю, волають до наших сердець і розуму, щоб сказати пекуче слово правди»

                     Вчителька історії     Стародубцева І.В.

 

Категория: Новини школи | Просмотров: 67 | Добавил: Irina | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]