Главная » 2021 » Травень » 20 » Виховна година « Найкраща в світі наша вишиванка»
14:21
Виховна година « Найкраща в світі наша вишиванка»

Мета. : вивчати українські традиції,історію нашого народу;виховувати повагу, любов до всього українського.

 20 травня 2021року з учнями 3Акласу у шкільний бібліотеці пройшла виховна година  «Найкраща в світі наша вишиванка», присвячена Дню Вишиванки.

Бібліотекар школи Гецман Г.І.    прозповіла дітям про те що, серед жіночих народних промислів чільне місце в історії нашого народу займає вишивання. Майже  кожна область, кожний  район, а часто й окремі села з покоління в покоління, від матері до дочки передавали таємниці цього виду мистецтва. Тому за кольором, орнаментом, фактурою вишивки завжди можна було визначити місце її виготовлення. Народні майстрині старанно зберігають свої традиції. Народне прислів’я каже «Без верби і калини нема України». До цього прислів’я ми  додаємо  «Без вишивки, верби і калини нема України». Тому що вишитий  рушник і вишита сорочка давно стали українськими народними символами-оберегами. За ними стоїть тисячолітня історія українського народу. Українська вишиванка, нарівні з українською писанкою, є одним із яскравих символів української культури. До того, ж одягаючи вишиту сорочку, демонструємо не тільки її красу й унікальність, але й засвідчуємо свою приналежність до віковічної української культурної традиції.

Декілька учнів були у вишитих сорочках.

 Читали уривок «Вишиванка» з книги  О.Караванської « Стильна книжка для панянки» та дивились відео «День Вишиванки 2021: історія свята та цікаві факти.» https://www.youtube.com/watch?v=5ombfJlo9Aw

Після огляду відео провели бесіду . Діти розповідали про те, що знають про вишиванки, у кого збереглися бабусині рушники, сорочки,що нового узнали.

 Підсумком години  стало те що,народна вишивка - це мистецтво, яке постійно розвивається. Це величезне багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народних майстринь. Наше завдання - не розгубити його, передати це живе іскристе диво наступним поколінням.

Сорочка, що матуся вишивала,

Сердечко гріє, душу веселить.

Бо ж мама щастя – долю закликала.

Цей оберіг в житті нас захистить.

 

Зав.шк. бібліотекою ЗЗСО№16  Гецман Г.І.

Категория: Новини школи | Просмотров: 187 | Добавил: Irina | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]