Главная » 2021 » Травень » 7 » Всесвітній день мігруючих птахів
11:53
Всесвітній день мігруючих птахів

       6 травня в 3-А класі Костянтинівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №16  була проведена Година спілкування « 8 травня - Всесвітній день мігруючих птахів». Метою якої було підвищити обізнаність учнів про міграцію птахів, усвідомити велику роль птахів у збереженні біорізноманітності нашої країни, докладати спільні зусилля у збереженні мігруючих птахів, розвивати дбайливе ставлення до довкілля.

      Під час заходу вчителька розповіла учням  , що щороку у другу суботу травня відзначають Всесвітній день мігруючих птахів. У 2021 році він буде відзначатися 8 травня. Всесвітній день мігруючих птахів був започаткований у 2006 році з метою популяризації ідей про необхідність охорони мігруючих птахів та їхнього середовища існування. Цей день присвячений даті підписання  10 травня 1906 року Міжнародного Договору про охорону птахів.                                                                                                                                                                                Міграція – це регулярне переміщення тварин з однієї території до іншої, де вони живуть у різні пори року. Багато птахів світу мігрує. Приблизно 5 мільярдів суходільних птахів мігрує кожного року з Європи до Азії і Африки. Ще більше мігрує птахів у інших частинах світу.                                   Міграція птахів, як явище, є ключовим індикатором біорізноманіття, здоров’я екосистеми, змін клімату. Завдяки діяльності мігруючих птахів підтримується баланс екосистеми в цілому, наприклад, деякі рослини запилюються саме мігруючими птахами.                                                 Міграція, як біологічне явище, вже понад 100 років ґрунтовно досліджується орнітологами та іншими науковцями методом кільцювання. На лапку птаха надягається маленьке металеве кільце, яке має свій оригінальний номер. Птахів кільцюють, а потім випускають. Коли закільцьованих птахів ловлять на міграційних шляхах, їхні дані реєструються. Це допомагає з’ясувати, якими шляхами вони мігрують. Міграція птахів вивчається також за допомогою радарів. Більшість птахів мігрує на висоті від 500 до 2000 метрів, проте, деякі летять на висоті більше 6800 метрів; лебеді були зареєстровані на висоті 8000 метрів, а гірські гуси на висоті 9000 метрів.                       Лелеки протягом 10 хвилин можуть спати прямо в польоті. Стомлений птах переміщується в середину зграї і засинає ненадовго, ширяючи в повітряному потоці, створюваному сусідами. Під час сну у лелек загострюється слух, що допомагає їм зберігати висоту й орієнтуватися у просторі.                     Швидкість польоту  у птахів різниться. Наприклад, перепела летять зі швидкістю близько 40 км/год, звичайні качки підтримують швидкість до 100 – 120 кілометрів за годину, а стрижі розганяються до 150 – 160 кілометрів за годину.

       Діти переглянули презентацію « Мігруючі птахи України» та  зробили висновок, що птахів потрібно оберігати, не руйнувати гнізд. Птахи  знищують шкідників садів та лісів.                                                          Інфографіка «Птахи рідного краю» ( зошит-практикум/ Департамент екології та природних ресурсів Донецької державної адміністрації. Т. Ю.  Чистякова.-Х,Фоліо, 2018.) допомогла учням усвідомити відповідальність за своє довкілля та за збереження птахів свого краю. Діти повідомили, що вже спостерігали за ластівками, які повернулися до своїх гнізд, бачили шпаків та диких качок.

     Птахи – це невід’ємна частина природи, яку ми зобов’язані захищати. Птахи справжня окраса природи.  Вони чарують нас розмаїттям свого оперення і, звісно, співом. Збережемо  цю красу  для майбутніх поколінь.

Класна керівниця: Хрипко Н. К.                               

 

 

Категория: Новини школи | Просмотров: 157 | Добавил: Irina | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]